Text Size

Memory

Any DDR533 support for AMD mobos?

SDRAM, DDR, DDR II, and more memory types.

Any DDR533 support for AMD mobos?

Postby vandal43 » Mon Jan 23, 2006 11:20 pm

This might be a knucklehead question, but does anyone know if there's any motherboards out there that have or will have support for DDR533? I'm trying to upgrade from an Intel LGA775 system to a socket 939 for ideally plugging in an AMD Athlon64 X2. I got 2gig of DDR533, I'd hate to have to throw it away and downgrade to DDR400.
vandal43
 
Posts: 1
Joined: Mon Jan 23, 2006 11:15 pm

Re: Any DDR533 support for AMD mobos?

Postby The_Ghost » Mon Jan 23, 2006 11:44 pm

being that ddr533 is not a ddr standard , no motherboards officially support it , but many mother boards have the ability to adjust the memory all the way up to 300mhz(600ddr)

such a mother board would be a dfi nforce4 motherboard , some msi motherboards have the same adjustments

welcome to the Zone
Image
The_Ghost
K10 Opteron (Barcelona) Administrator
K10 Opteron (Barcelona) Administrator
 
Posts: 25675
Joined: Sun Feb 29, 2004 5:06 pm

Re: Any DDR533 support for AMD mobos?

Postby skrubol » Tue Jan 24, 2006 9:13 pm

Your memory is probably DDR2 (PC2-4300.) There are no AMD motherboards that currently support DDR2. Socket AM2, which is coming in the second half of the year is rumored to support DDR2 (PC2-5400 at least.)
skrubol
K8 Athlon 64 X2 (Manchester) Elite Boarder
K8 Athlon 64 X2 (Manchester) Elite Boarder
 
Posts: 2815
Joined: Tue Mar 09, 2004 10:20 pm

Re: Any DDR533 support for AMD mobos?

Postby GottaLoveAMD » Wed Jan 25, 2006 2:27 am

If you want to still use that memory, wait for socket AM2 to upgrade. It'll use DDR2 which is what you have.
GottaLoveAMD
K8 Athlon 64 X2 (Windsor) Elite Boarder
K8 Athlon 64 X2 (Windsor) Elite Boarder
 
Posts: 3985
Joined: Tue Mar 02, 2004 2:23 am
Location: Chicago

Re: Any DDR533 support for AMD mobos?

Postby Indigo » Tue Mar 28, 2006 7:31 pm

Yeah, but at that speed, it'll be choking the poor Athlon... unless I'm misreading the forecasts for AMD's DDR2 implimentation...
BST:DFI NF590 AM2, X2 6000+, 4 GB Patriot DDR2, 2 x BFG 8800 GTS (G92) SLI, 2 x 150GB Raptors
SVR:Biostar 6100, X2 4600+, 2 GB Corsair, Gigabit LAN, 1 TB Storage
Lap:XPS1530M, C2D T9300, 2 GB DDR2-667, 160 GB HD, 8600M GT, 15.4" 19x12 LCD
User avatar
Indigo
K8 Athlon 64 (Venice) Expert Boarder
K8 Athlon 64 (Venice) Expert Boarder
 
Posts: 1677
Joined: Mon Mar 01, 2004 4:47 am
Location: Colorado

Re: Any DDR533 support for AMD mobos?

Postby The_Ghost » Tue Mar 28, 2006 7:43 pm

unless I'm misreading the forecasts for AMD's DDR2 implimentation...

all the forecasts have been done on a pre 45 week 2005 am2 cpu

i would not base anything on them , i would wait untl may and then maybe we will know the truth
Image
The_Ghost
K10 Opteron (Barcelona) Administrator
K10 Opteron (Barcelona) Administrator
 
Posts: 25675
Joined: Sun Feb 29, 2004 5:06 pm

Re: Any DDR533 support for AMD mobos?

Postby Indigo » Tue Mar 28, 2006 7:46 pm

Well I mean in terms of going with 533 vs 800.
BST:DFI NF590 AM2, X2 6000+, 4 GB Patriot DDR2, 2 x BFG 8800 GTS (G92) SLI, 2 x 150GB Raptors
SVR:Biostar 6100, X2 4600+, 2 GB Corsair, Gigabit LAN, 1 TB Storage
Lap:XPS1530M, C2D T9300, 2 GB DDR2-667, 160 GB HD, 8600M GT, 15.4" 19x12 LCD
User avatar
Indigo
K8 Athlon 64 (Venice) Expert Boarder
K8 Athlon 64 (Venice) Expert Boarder
 
Posts: 1677
Joined: Mon Mar 01, 2004 4:47 am
Location: Colorado

Re: Any DDR533 support for AMD mobos?

Postby The_Ghost » Tue Mar 28, 2006 7:53 pm

the problem with the 2005 am2 cpu's the fsb on the memory was only running at 100mhz

so there is a lot of head way to be made with it , don't count amd am2 on the short side yet
Image
The_Ghost
K10 Opteron (Barcelona) Administrator
K10 Opteron (Barcelona) Administrator
 
Posts: 25675
Joined: Sun Feb 29, 2004 5:06 pm


Return to Memory

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron